Welke crackers zijn gezond?
Ik las een oude blog (2013) van beautyfit.nl over de vraag welke crackers nu het gezondst zijn en dacht, ja die vraag krijg ik ook vaak.
Daarom ben ik ook even gaan kijken naar crackers.
Zelf neem ik meestal de biologische crackers van Terassana, Biobites of Le pain des fleures. Maar in de supermarkt zijn er ook zat goede en gezonde crackers te vinden.
Wat maakt een cracker gezond?
1. Geen tarwe
Veel mensen hebben tegenwoordig een gevoeligheid voor tarwe wat zich onderandere uit in darmklachten. Naast dat tarwe niet alleen in brood, crackers en ander meelbaksels zit, zit het bijvoorbeeld ook in sauzen, kant en klaar pakjes, mayonaise, soyasaus, snoep, vleesproducten en nog meer.
Ook heeft tarwe veel veranderingen ondergaan; er zijn hybride soorten ontwikkeld die grotere hoeveelheden stoffen zoals glutenine bevatten dan vroegere tarwesoorten.
Daarom is een keuze voor geen of minder tarweproducten een gezonde optie.
2. Geen toegevoegde suiker
Ook suiker wordt toegevoegd aan heel veel producten. Naast dat suiker misschien dik maakt. is suiker echt een gif. Je lichaam wordt onnodig hard aan het werk gezet om het te verbranden of op te slaan (de alvleesklier moet als een razende insuline gaan aanmaken). Deze actie kost het lichaam veel vitaminen,mineralen en enzymen waardoor het lichaam uit alans kan raken en er allerlei klachten kunnen ontstaan, zoals botontkalking en gebits- en botproblemen door demineralisering van onze botten, maar ook hypoglykemie, diabetes mellitus type 2, zwaarlijvigheid, gewrichtsinfecties, menstruatieproblemen, hartziekten, bloedarmoede enz.
Lees hierove meer in wijwordenwakker.nl
3. Weinig calorieën
Veel mensen letten nog op hoeveel calorieën (Kcal) iets bevat. Wat op zich goed is, maar wat echt alleen bedoeld is om inzicht te geven. In het algemeen zijn 2 crackers net zoveel calorieën als 1 boterham.
4. Minder toevoegingen
Het liefst willen we geen extra of zo min mogelijk toevoegingen.
Het advies van beautyfit.nl luidde:
1. Wasa lichtgewicht
Helemaal perfect naar mijn mening. Geen tarwe, geen suiker, geen conserveermiddelen
2, AH Knäckebröd Pompoenpitten
Lekker met pitten en zaden, geen tarwe geen suiker
3. Hollandia Matze Cracker
Als je dan toch besluit tarwe te eten, dan is deze cracker top. Weinig calorieën per cracker en helemaal geen enkel conserveermiddel in te bekennen. Niet eens zout. Super!
Daar wil ik nog wat aan toevoegen:
Wasa heeft tegenwoordig ook tarwevrijekcackers zoals zuurdesemrogge, Heerlijk!
Of de crackers gemaakt van o.a.lijnzaad. Deze zijn te koop in reformwinkels, maar aardig aan de prijs.
Zelf maken kan ook en is heel makkelijk en goedkoop. Daarom hieronder een recept van degezondefoodie.nl
ingrediënten.
125 g gebroken lijnzaad
25 g sesamzaad
50 g zonnebloempitten
50 g pompoenpitten
180 ml water
1 tl keltisch zeezout
Recept:
Verwarm je oven voor op 175 graden Celsius. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en laat een half uurtje staan. Stort het mengsel op een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel en maak zo plat mogelijk. Maak het bijvoorbeeld vierkant en snijd er rechthoekige crackers van. Doe in de oven en bak gedurende minimaal 25 minuten af.