De allerbeste super bouillon!

De beste bouillon

Oma deed het al: bouillon maken van botten. Zo hoort het nog steeds. En dat was niet voor niets. Maar helaas zijn we vergeten hoe dat moet.

Tegenwoordig is het zo makkelijk om even een bouillonblokje te pakken. Maar dat is niet te vergelijken met ECHTE bouillon. Alleen al vanwege de stof MSG (E621) wat er in zit.

MSG is een smaakversterker met wel meer dan 20 verschillende namen waaronder gistextract, mononatriumglutamaat, smaakversterker, ve-tsin.

Hoewel goedgekeurd door de E.U. is deze stof erg omstreden.  Zo krijgen sommige mensen acuut hoofdpijn/migraine of zelfs benauwdheid.

Echte bouillon bevat kracht. Dat komt omdat het behalve allerlei mineralen en sporenelementen ook aminozuren bevat. O.a.:

  • Proline (voor gezonde huid, haren, nagels en kraakbeen)
  • Glycine (onder andere voor gezond bloed, ontgiften en vetvertering)
  • Glutamine (opbouw slijmvliezen (van mond tot kont) en optimaal immuunsysteem)
  • Alanine (anti-aging en voor sporters)

En uit deze stoffen kan ook glucosamine worden gevormd!

Dit is een essentieel suiker en helpt bij de opbouw van gezonde slijmvliezen en kraakbeen maar ook bij de cel communicatie onderling.
Een kop echte bouillon bevat meer glucosamine dan enkele capsules uit een potje!
Verder blijkt uit onderzoek dat kippenbouillon een anti-virale werking heeft en griep en verkoudheden kan verkorten en de ernst van de symptomen kan beperken.

 

Hoe maak je de beste bouillon?

4 biologische kippenpoten of 2 pakken biologische kippenvleugels of 4 kipkarkassen
1 ui
1 geschilde winterwortel
1 theelepel kurkuma
1 theelepel peper
4 kruidnagels
2 knoflooktenen (met schil)
2 liter water
1 eetlepel azijn of citroensap

Doe alle ingrediënten in een grote pan. Als het kookt dan 6 uur op een laag pitje laten pruttelen.
Giet de bouillon af in bijvoorbeeld glazen potten. Je hebt dan de heldere bouillon en kunt de ze bewaren voor het moment dat je soep wilt hebben of drinkbouillon wilt hebben. (Eventueel op smaak brengen met wat keltisch zeezout).
Een goede bouillon wordt bij het afkoelen een geleiachtige substantie.

Laat de kippenvleugels/poten afkoelen. Haal het kippenvlees er vanaf en voeg dat eventueel toe of gebruik het voor een lekker stoofpotje.

Makkelijk een groentesoepje maken?

Gebruik bovenstaande bouillon en kook je groenten (gemengde, of en stronkje broccoli, bloemkool, prei of andere groenten) er in. Eventueel met de staafmixer alles klein maken en/of binden met bijvoorbeeld een aardappel.

Lekker, en gezond voor iedereen!!!!