Vetcellen kunnen ze verdwijnen?

Vetcellen … kunnen ze verdwijnen?

We hebben er heel veel! En ze vermenigvuldigen!

Als je geboren wordt heb je ongeveer 10 miljard vetcellen. En dat is maar goed ook. Want een van de functies van vet cellen is om energie in op te slaan voor als je het nodig hebt.
Tegen de tijd dat je volwassen bent hebben de vetcellen zich vermenigvuldigd (wanneer je een gezond gewicht hebt)
Maar is je BMI (een getal om je gewicht t.o.v. je lengte uit te drukken) hoger dan 30 (ernstig overgewicht) dan heb je wel 100 miljard vetcellen!

Vetcellen verdwijnen NIET!

Een vetcellen kan wel groeien of slinken. Want als de inhoud groeit dan zet hij uit en wordt de inhoud gebruikt, dan wordt de cel kleiner. Net zoals een ballonnetje laat maar zeggen.
Het groeien van vetcellen gebeurt als je meer eet dan je nodig hebt. Ik zeg altijd… de koelkastjes van je lichaam. Daar bewaren we de reserves.
Maar, de cellen kunnen ook splitsen, waardoor er cellen bij komen. Dit gebeurt als ze te groot worden. 
Je kunt je voorstellen dat je vetpercentage daarmee ook groeit.

Helaas verdwijnen deze vetcellen nooit meer. Ze kunnen krimpen maar gaan niet weg.
Daardoor is het logisch dat wanneer je een tijd zwaar bent en je gaat afvallen, je wel slanker wordt. Maar ga je je overeten, dan zit het er zo weer aan.
En dat is misschien juist zo frustrerend. Slanke mensen kunnen vaak meer eten en dijen haast niet uit. En als je stevig bent geweest, moet je bijna altijd blijven opletten. Je hebt nou eenmaal meer vetcellen die gevuld willen worden.

De eerste jaren van je leven zijn cruciaal

In de eerste 10 jaar van je leven worden de meeste nieuwe vetcellen aangemaakt. Dat is natuurlijk best lastig, aangezien ouders vaak bepalen wat hun kind te eten krijgt en in de huidige omstandigheden zoveel ‘eten’ wordt aangeprezen als gezond, maar dat helemaal niet zo is.
Leer je kind alles te eten en zeker te proeven.
Kook niet apart voor je kind omdat het iets niet lust.
En probeer om de zoete smaak, die we van nature hebben, niet te blijven voeden. Eet alle smaken!