Gezond Sapvasten

Lekker Gezond Sapvasten.

Door te sapvasten bij Pure & Simple kan je je lichaam een reset geven en een nieuw impuls naar een gezond leven met eventueel een gezonder gewicht.

Sapvasten is een gezondheidsprogramma van 9 of 12 dagen. Door het sapvasten wordt je lichaam gereinigd/ontgift, je vet gaat verbranden waardoor eventuele overtollige vetreserves afnemen. Bij Gezond Sapvasten wordt de lever ondersteund en spierafbraak voorkomen met behulp van supplementen.
Sapvasten kan een grote reactie geven en willen we zo goed mogelijke ondersteuning geven.
Het sapvastenteam bestaat daarom uit verschillende disciplines.

 

sapvasten-team

Tom de Jong, Osteopaat D.O. ,

Nadine Schoonebeek, Massagetherapeut,

Adèle Schmidt, Orthomoleculair diëtist.

 

Het Gezond Sapvasten programma omvat de volgende onderdelen:

 • Intake en twee begeleidende gesprekken door een orthomoleculair diëtist.
 • Gebruik van Gezond Sapvasten supplementenpakket.
 • Een osteopatisch consult om de afvoerende kanalen te mobiliseren.
 • 2 Massages om de afvalstoffen in beweging te zetten .

De Kosten

Supplementen  € 79,95 (9 dagen) €106,60 (12 dagen)
Diëtetische consulten: intake en 1 a 2 begeleidende consulten  € 135,-
Osteopatische behandeling  € 75,-
2 Massages van ieder ongeveer 55 minuten:  € 90,-
Totaalpakket 9 dagen:  € 379,90
Totaalpakket 12 dagen:  € 406,90

De consulten bij de diëtist en de osteopaat kunnen door de zorgverzekeraar vergoed worden (afhankelijk van uw zorgverzekering)

Sapvasten pakket

Sapvasten gebeurt onder begeleiding van o.a. orthomoleculair dietist Adèle Schmidt en wordt aangevuld door Osteopaat Tom de Jong en Massage therapeut Nadine Schoonebeek

De begeleiding bestaat uit een uitgebreid intakegesprek, een follow up consult en een afsluitend consult. Daarnaast is altijd telefonisch overleg mogelijk. Daarnaast zijn de ondersteunende behandelingen een mogelijkheid die zeker is aan te raden.

Het programma bestaat uit 9 of 12 dagen en uit 3 fases.

Fase 1
De afbouwfase. Tijdens deze fase werken we naar een eetpatroon zonder dierlijke vetten, granen en suikers. Zodat we fase 2 beter doorlopen.

Fase 2
Dit is het daadwerkelijke sapvasten.

Fase 3:
Het eetpatroon wordt weer langzaam opgebouwd naar een normaal en gezond menu.

Tijdens deze dagen moet het lichaam hard werken en is het zeer belangrijk dat de organen worden ondersteund met natuurlijke voedingssupplementen.
Deze zijn nodig om het programma optimaal te kunnen doorstaan.
Deze supplementen zitten in het sapvastenpakket.

Sapvastenpakket voor 9 dagen € 79,95
Sapvastenpakket voor 12 dagen € 106,60
Klysma € 12,50

Alle sapvastendagen kosten € 8,88 per dag.
Het pakket is niet los te verkrijgen maar alleen in combinatie met begeleiding door de sapvastencoach.

Sapvasten-pakket

 

 

 

 

 

Wat is sapvasten?

Letterlijk betekent vasten: ‘zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten en/of drinken voor een bepaalde periode. Hiermee krijgt het lichaam de rust en de geest de ruimte. En uit deze rust en ruimte komt energie en levenslust tevoorschijn.

Lichamelijk:

Bewust vasten geeft het lichaam de aanzet om zich te ontdoen van allerlei stoffen die we wel ‘slakken’ noemen. In het bindweefsel hopen zich aller lei afvalstoffen op die met sapvasten worden afgevoerd. Overtollig vetweefsel verdwijnt en ziek weefsel wordt afgestoten. Om deze processen goed te laten verlopen is een optimale voedingstoestand belangrijk. In veel gevallen kan het gebruik van een goed multivitaminen- en mineralen preparaat een mogelijk bestaand tekort niet nog verder laten escaleren.

Geestelijk:

Sapvasten is een mooie gelegenheid om ook een geestelijke opruiming te houden. Oude patronen, stress, oud zeer kan je beter loslaten en daardoor komt er weer ruimte voor mooie nieuwe dingen. Het kan dus zijn dat je tijdens het sapvasten emotionele bent dan anders. Misschien moet je meer lachen, of huilen of ben je wat meer teruggetrokken. Aandacht voor jezelf is van groot belang bij het sapvasten.

Het beste is het om even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen zodat je alleen aan jezelf hoeft te denken en even niet aan anderen.

En dan is er dat heerlijke gevoel.
Je bent niet meer afhankelijk van eten!

Waarom sapvasten?

 • Het verwijderen van afvalstoffen
  Het eet- en leefpatroon is van groot belang voor je lichaam. Is je patroon verkeerd of niet altijd even gezond dan is het lichaam niet in staat om afvalstoffen voldoende te verwijderen. Deze afvalstoffen worden vooral opgeslagen in het bind- en vetweefsel. Teveel afvalstoffen leiden tot allerlei kwaaltjes. Men kan zich minder fit voelen. De huid wordt vaal of grauw. Op de lange termijn kunnen de opgehoopte afvalstoffen leiden tot chronisch kwalen.
 • Darmflora herstellen.
  De darmflora bestaat uit goede darmbacteriën die o.a. helpen met het verteren van voedsel maar ook met de aanmaak van bepaalde nodige stoffen en met het instand houden van een goed immuunsysteem. Een verkeerd voedings- en leefpatroon geeft een verstoorde darmflora. Hierdoor kunnen slechte bacteriën hun gang gaan waardoor er nog meer afvalstoffen in het lichaam komen en voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
 • Versterken van de stofwisseling en weerstand.
  Het verwijderen van de opgehoopte afvalstoffen is voor onze gezondheid van groot belang. Door het sapvasten krijgen de spijsverteringsorganen rust zodat het lichaam grondig gereinigd kan worden en de weerstand versterkt.
 • Afslanken.
  Vasten start met het verwijderen van overtollige vetreserves.
 • Bezinning.
  Het sapvasten is de manier om de geest helder te krijgen. Je krijgt ruimte om beslissingen te nemen en ruimte om los te laten.

Uitscheidingsreacties

In het begin van het vasten zijn deze reinigingssymptomen meestal niet zo sterk. Wel kan je vrij snel reacties krijgen als misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, flauw gevoel, zweterig, hartkloppingen, lichte koorts, vermoeidheid, kouwelijk, langzamere polsslag, daling van de bloeddruk en psychische symptomen als lusteloosheid, labiliteit, geïrriteerdheid, depressiviteit enzovoort. Maar dat is niet bij iedereen hetzelfde. Gelukkig is dit tijdelijk en wordt het veroorzaakt door opeenhoping van afvalstoffen en een laag suikergehalte in het bloed.

Na een paar dagen sapvasten is het goed merkbaar dat met echt aan het reinigen is. Dit kan je merken aan bijvoorbeeld: sterk ruikende donkere urine, donkere ontlasting of juist diarree, ruikende adem, zweten, beslagen tong, sterkere menstruatie, kleine steentjes of gruis uit de galblaas, loopneus, verkoudheid, loopoor.

Dit zijn allemaal natuurlijke, onschuldige methoden van het lichaam om zich te reinigen.

Ik zie het niet meer zitten

Het kan zijn dat je tijdens het sapvasten even denkt: ik zie het niet meer zitten. Deze vastencrisis is heel gewoon. Het lichaam is zich op volle toeren aan het reinigen en nu is het tijd om dit proces te stimuleren door reinigende maatregelen te nemen die de afvalstoffen nog sneller doen afvoeren. Bijvoorbeeld sauna, massages, veel in de buitenlucht zijn, wandelen, veel drinken, klysma’s enzovoort. Een goede voorbereiding zorgt wel voor een milder verloopt van deze crisis.

Mentale voorbereiding

Lichamelijk voorbereiding op het sapvasten is belangrijk maar vergeet ook de mentale voorbereiding niet. Deze is net zo belangrijk. Da nooit zo maar in een opwelling vasten maar neem er de tijd voor. Het beste lukt het vasten in een periode dat je het wat rustiger aan kunt doen en in een natuurrijke omgeving. Sapvasten kan je het beste onder begeleiding doen.

Vooral het voorjaar, of aan het begin van de herfst, is een mooie periode om te gaan reinigen. Maar ook op andere tijden kan er gevast worden. Vooral als er klachten zijn die daardoor kunnen verbeteren. De duur en de vorm van het vasten is heel individueel. Wel is het zo dat de ene vorm sneller resultaat geeft dan de andere vorm. Vasten is ook een tijd van rust en bezinning, veel bezig zijn met jezelf en dingen op een rijtje zetten.

De fysieke voorbereiding

Deze voorbereiding duurt ongeveer drie dagen. Dit is de periode dat men gaat afbouwen met eten. Dit betekent: niet roken, geen koffie, vlees, alcohol, vis, eieren, vette spijzen, zoetigheid of sterke kruiden. Maar er wordt wel gebruik gemaakt van licht verteerbare voeding zoals granen, brood, fruit, kwark, klein beetje jonge kaas, groenten, kruidenthee enzovoort. Een saunabad past hier heel goed bij.

Klysma’s

Klysma’s zijn er om de dikke darm te reinigen waardoor de afvalstoffen makkelijker weg voeren. Deze manier wordt in de volksgeneeskunde heel veel toegepast. Het gebruik van klysma’s tijdens het sapvasten zorgt voor een nog groter reinigingseffect en de vastencrisis is minder heftig. Klysma’s kan je tijdens het vasten het beste in de ochtend gebruiken.

Vul het reservoir van de klysma met lauw warm water of kamille thee. Zet het kraantje open. Laat het slangetje vollopen en sluit het kraantje weer. Vet het mondstuk in met vaseline of goudsbloemzalf en breng het voorzichtig in (bij voorkeur liggend op je linkerzij). Zet het kraantje open en laat de inhoud langzaam naar binnen lopen (hoe hoger het reservoir staat hoe harder het water stroomt). Je merkt vanzelf wanneer het genoeg is. Houd het vocht even binnen en ga daarna naar het toilet. Er zal meer stand vrijkomen dan gewend. Dit komt door de aangekoekte voedselresten die nu loskomen. De geur verminderd geleidelijk aan.

Je mag de klysma’s een week achter elkaar gebruiken. Langer mag alleen op medisch advies.

Vastenbreken

Het breken van het vastenpatroon (vastenbreken) gebeurt zorgvuldig zodat er geen maagklachten ontstaan. Het lichaam moet geleidelijk weer wennen aan vast voedsel en een grotere hoeveelheid.
Er wordt begonnen met het eten van een rijpe, biologische, appel. De maaltijd daarna kan bijvoorbeeld een zelfgemaakte groentesoep zijn met een rijstwafel of een knäckebröd.
De volgende dag kan wat knäckebröd geprobeerd worden met wat boter, kwark of heel jonge kaas (dun). Herhaal dit later op de dag. Uitbreiden wanneer mogelijk met goed gaar gekookte granen en gekookte groentes. Biogarde kan ook snel weer gegeten worden maar niet heel koud. De dagen die volgen kunnen gebruikt worden om langzaam naar een gezonde voeding over te schakelen. Voorzichtig zijn met vers brood, liever nog geen vlees en vette spijzen en geen zwaar verteerbare groentes (kool, uien) of peulvruchten. Liever ook geen koffie en zoetigheid en geen scherpe specerijen of kruiden.

Geschikt of ongeschikt om te sapvasten

Niet iedereen mag sapvasten. Daarom hebben we de volgende contra-indicaties opgesteld.

 • Jonger dan 18 jaar
 • Zwanger of zogend
 • Ernstig verzwakt
 • Kanker
 • Sterkt vermagerd
 • Diabetes
 • Schildklieraandoeningen
 • Hartaandoeningen
 • Chronische infecties
 • Maagzweer
 • Neurologische aandoeningen
 • Sterkte psychische druk
 • Eetstoornis zoals anorexia of boulimia nervosa

Jojo-effect is een aandachtspunt.

Voor mensen die neigen naar een jojo-effect kan er een aangepast programma gemaakt worden. Het jojo-effect is namelijk een belangrijke hulpkreet van je lichaam die in de spaarstand wordt gezet. Waarschijnlijk heb je al eerder periodes van weinig eten ervaren en je lichaam wil je beschermen tegen deze ‘te korten’. Extra aandacht is dan ook geboden.