Orthomoleculair

Orthomoleculaire geneeskunde

Een orthomoleculair diëtist heeft, naast de reguliere opleiding diëtetiek, een opleiding orthomoleculaire geneeskunde gevolgd. Orthomoleculaire geneeskunde legt de nadruk op het feit dat alles wat er in het lichaam gebeurt alleen kan plaatsvinden op basis van hetgeen het lichaam is aangeboden. Door een combinatie van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen kan het lichaam gezonder blijven èn zelfs weer gezonder worden.

Er wordt gekeken naar verbanden  tussen bepaalde klachten en uw voedingspatroon. Deze verbanden worden u uitgelegd, en in overleg met u wordt de voorgestelde therapie besproken. Dit betekent meestal naast het aanpassen van de voedingsgewoonten ook een advisering tot het gebruik van bepaalde voedingssupplementen.

Voedingssupplementen bevatten vitaminen, mineralen, spoorelementenvetten en andere bioactieve stoffen die normaal ook in de voeding voorkomen. Voedingssupplementen kunnen nooit een volwaardige voeding vervangen, maar zijn hooguit bedoeld als (vaak tijdelijke) aanvulling hierop.

 Hippocrates zei het al: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel”

Orthomolecuaire geneeskunde is een complementaire behandelwijze. De term “orthos” komt uit het Grieks en betekent: “juist”, “recht” of “gezond”. “Moleculair” staat voor molecuul. Met de term “orthomoleculair” wordt dus bedoeld dat gebruikgemaakt wordt van zogenoemde “optimale” concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren

Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen (de kleinste en belangrijkste eenheden van het lichaam). Deze cellen vormen de bouwstenen van organen en weefsels en hebben een constante voorziening van speciale, bio-energetische voedingsstoffen nodig voor een groot aantal biochemische reacties. Chronische tekorten aan een of meer van deze vitale celstoffen leiden tot een verstoorde celwerking en ziekten. Een optimale dagelijkse voorziening met vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen en andere vitale celstoffen aan de cellen is daarom de sleutel tot het succesvol voorkomen en vermijden van gebreksymptomen.

Ons lichaam is continu in ontwikkeling; er worden voortdurend cellen afgebroken en opgebouwd. Hiervoor zijn veel voedingsstoffen nodig. Dankzij vele doorbraken op het gebied van de celbiologie is men zich bewust van het feit dat de cel als een levend organisme beschouwd dient te worden. Steeds meer ontstaat het besef dat ziekteprocessen dikwijls te maken hebben met verstoringen of beschadigingen op cellulair niveau. Een voedingsstatus die minimaal of onvoldoende is, draagt bij aan het ontstaan van (terugkerende) gezondheidsklachten of de ontwikkeling van chronische ziektebeelden. Door aanpassingen te doen in het voedingspatroon of door middel van voedingssupplementen valt gezondheidswinst te behalen. Door verschillende oorzaken kunnen we dus tijdelijk meer behoefte hebben aan mineralen, vitaminen en sporenelementen

Google