Een legaal dutje op het werk. Ook goed voor je gewicht!

Heerlijk, een powernap is voor veel dingen goed.

Een powernap werd vroeger een middagdutje genoemd. Een hele toepasselijke naam want het geeft je niet alleen meer energie. Even op zoek gaan naar dromenland is ook goed voor je creativiteit, productiviteit, hart en geheugen.

Om beter oplossingen te vinden in een situatie heb je creativiteit nodig. Wanneer je een opdracht af moet krijgen en het gaat maar op zo’n slakkentempo, kan dat demotiverend werken. Een powernap doen geeft je weer een heldere kijk en stimuleert de creativiteit.

Onderzoeken laten zien dat een powernap de bloeddruk verlaagt. Dit is vooral belangrijk na een stressvolle gebeurtenis.  Ook slaaptekort heeft invloed op de alertheid en vergroot de kans op een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Met een middagdutje zorg je dus goed voor de werking van je hart en je gezondheid.

Een beter geheugen door een powernap? Ja, dat kan. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die zojuist een powernap hebben gedaan, makkelijker nieuwe informatie opslaan in hun geheugen(tot 20% vooruitgang). Volgens de professor zorgt het slapen ervoor dat informatie vanuit het korte-termijn-geheugen wordt overgedragen aan het lange-termijn-geheugen.

Hoelang duurt een powernap?

Het is belangrijk om dus niet de tegenovergesteld reactie te krijgen;  moe wakker worden uit je powernap. Daarvoor moet je voorkomen dat je in de, diepere, REM-slaap (Rapid Eye Movement) terechtkomen. De REM-slaap komt pas wanneer je een langere tijd aan het slapen bent. De slaap die daarvoor komt, de “langzame golven slaap”, is veel effectiever is dan de REM-slaap. Een effectieve powernap duurt daarom maar 12 – 15 minuten. Slaap je bijvoorbeeld meer dan 45 minuten, dan komt de diepere slaap. Hier vroegtijdig uit ontwaken zorgt dat je erg moe wakker wordt.

Wist je dat je slaappatroon ook effect heeft op je gezonde voedingspatroon?
In een onderzoek hiernaar werden verschillende deelnemers slaapschema’s opgelegd met hetzelfde dieet.
De groep die voldoende slaap kregen (en daarmee voldoende rust), had een groot gedeelte ook gewichtsverlies door vetafname.
Bij de groep die minder slaap kreeg, bleek dat minder te zijn. Deze groep had ook meer en vaker last van een hongergevoel, was minder tevreden na de maaltijd en het ontbrak hen aan energie om te trainen. Over het geheel genomen had de groep met slaaptekort 55% minder vetverlies dan de deelnemers die een goede nachtrust hebben gehad.

Hmm, het lijkt mij heerlijk om even te kunnen gaan dutten onder werktijd. Maar bij het merendeel van de werkende mensen kan dit natuurlijk niet.
Toch zijn er bedrijven die het effect van een powernap kennen en hun medewerkers daarvoor de gelegenheid bieden.
Google in Amsterdam bijvoorbeeld heeft een stapelbed staan waar je even je dutje kunt doen. En Sabic in Bergen op Zoom heeft een kamer met ligstoel om 20 minuten te powernappen.