Granola, hetzelfde als cruesli?

Ik dacht altijd dat granola hetzelfde was als cruesli .
Maar bij nader inzien is het toch anders.
Tegenwoordig komt je overal wel granola tegen. In reform zaken, trendy koffietentjes of broodjeszaken en zelfs in supermarkten.
Dus hoog tijd om het eens zelf te maken.
Op internet heb ik een aantal recepten gevonden en ben aan de slag gegaan.
En ja, eerlijkheid gebied mij te zeggen (oudhollands spreekwoord) het is erg lekker.
Daarom wil ik graag een aantal recepten met je delen!

Granola is een mix van noten, zaden, pitten, vruchten (en eventueel granen) en iets kleverigs,  zoals honing of vet,  wat geroosterd wordt in de oven.
Nou eet ik graag puur natuur en zijn bewerkingen zoals roosteren voor mij niet altijd nodig.
Maar je proeft echt verschil tussen een mix die niet geroosterd is en wat wel is geroosterd.
De smaak wordt lekkerder en natuurlijk is de crispy bite het bijzondere aan granola.
Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Kruiden of specerijen toevoegen is ook erg lekker. En zelfs gluten vrij of suiker vrij maken.
Je kunt granola eten zoals je met muesli doet. Bijvoorbeeld in de yoghurt of over je fruit. Maar ook als snack (een handje) of een zoete of  pittige granola over je salade is heerlijk.

Hieronder is een voorbeeld van een glutenvrij basis recept (met glutenvrije havermout)
Daar kan je van alles aan toevoegen.

 

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout of havervlokken
  • 50 gram quinoa (ongekookt)
  • 50 gram pitten (bijvoorbeeld pompoenpitten)
  • 50 gram noten (pecannoten, walnoten, amandelen)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 4 eetlepels honing
  • Eventueel wat kokosraps en gedroogd fruit.

Verwarm de over op ongeveer 160 graden.

Meng de havervlokken, quinoa, pitten en klein gehakte noten door elkaar.
Verwarm de kokosolie warm (au bain-marie) zodat het vloeibaar wordt, doe de honing er door en giet het mengsel over de droge mix.
Goed doorroeren.

Doe bakpapier over de bakplaat van de oven (of pak een grote platte schaal) en strooi het mengsel er over uit.

Rooster het in de over en kijk na 15 minuten hoe het gaat.
Is het al knapperig aan het worden?
Zo niet, laat het wat langer in de oven. Pas op want het kan snel gaan!
Is het klaar dan laten afkoelen en eventueel aanvullen met kokosrasp of stukjes gedroogd fruit.
Bewaar het in een glazen pot of papieren zak.

Dit recept kan je variëren door te wisselen van noten, granen, zaden. En ook i.pv. honing kan je agavesiroop gebruiken of kokosbloesemsuiker.
Specerijen als kaneel of koekkruiden zijn ook erg lekker.
Wil je liever een pittige granola? Laat de honing weg en gebruik bijvoorbeeld chiliflakes, curcuma, paprika poeder of andere specerijen.